Brandingkajakken (6 feb 2022)

Tekst: Elsbeth

Zondag 6 februari vertrokken we met z’n vieren naar Hoek van Holland; Heleen, Mike, Coen en Elsbeth. We namen 2 wildwaterboten en een zeekajak mee. Heleen had ter plekke een sit-on-top gereserveerd. Aan de kust heeft Rein Hagenaars een container staan. Daar hadden we afgesproken met 2 medevaarders uit Den Haag. Met z’n zessen zouden we een clinic van Rein volgen.

Die dag stond er windkracht 6. De golven volgenden elkaar snel op en konden wel 2,7 meter hoog worden. Bij aankomst parkeerden we de auto’s en moesten nog 500 meter met de kajaks (op karretjes) lopen naar de container. De kajaks waaiden bijna weg en wij ook! We liepen even het strand op en inderdaad, de zee zag er ruig uit. We keken elkaar aan want voor de meesten was het vandaag de eerste keer (eventueel na lange tijd) dat iedereen ging brandingkajakken!

Maar eerst kregen we theorie les van Rein. Hij vertelde ons over de stromingen; de muien en zopers. De verschillende windrichtingen. Plekken in Nederland waar je kan brandingkajakken en wat je daar kan verwachten. De golven op zee en aan de kust.Toen pakten we onze kajak en liepen door het zand naar de kustlijn. Instappen en peddelen maar. Bij de eerste doortocht viel bijna iedereen om. Lekker hoor, dat zoute water in je mond. De wind stond vandaag landinwaarts waardoor de kajaks naar de kust dreven als je omviel. Wel snel je peddel pakken en dan naar het zand om je kajak weer in te klimmen. En gaan……en gaan….en gaan…. spelen met de golven, spelen met de zee, de wind die aan je trekt. Wat een feest, wat een kracht, wat een lol!!!!!Na 45 minuten waren we allemaal op. Nog 1 keer dan. En nog 1 keer. Ja maar, nog 1 keer spelen in die grote golven. En toen deden de spieren het niet meer of waren de handen te koud geworden. Intussen waren Claudia, Iede en Thomas komen kijken. Ze hebben hele gave foto’s en filmpjes gemaakt. Wij droegen de kajaks weer over het strand naar de container. Daar hebben we droge en warme kleren aan gedaan. En toen weer naar de auto’s lopen. Kajaks op het dak. Even eten en iets warms drinken. Napraten met de groep. En naar huis. Geloof je me als ik zeg dat iedereen dit kan? Jullie zijn uitgenodigd!