Zo. 14 Okt: Kinderdijk Beginnerstocht

Otto organiseert 14 oktober zijn jaarlijkse beginnerstocht. Dit keer niet naar het gebruikelijke Nieuwkoop maar naar Kinderdijk. Het instappunt ligt midden in de polder en wij varen via de afwateringsvaart  “Groote of Achterwaterschap” naar de molens van Kinderdijk. De afwateringsvaart werd al in 1356 gegraven om de polder beter af te wateren richting de Lek. Een tocht van 6 km tussen de rietkragen, met af en toe een glimp van het lager gelegen landschap, brengt ons tot bij de molens. Gedurende de volgende 2 kilometers kun je rakelings langs ons werelderfgoed varen en japanners, Amerikanen en andere toeristen jaloers maken. Met uiteraard topfoto’s vanuit de kano.

Bij het gemaal naar de Lek is de pauze gepland en kan tegen vergoeding van 80 cent van het toilet gebruik worden gemaakt. Na de pauze draaien wij om en varen dezelfde route terug naar het beginpunt. Fijne daarvan is dat de terugweg dan altijd veel korter lijkt dan de heenweg en met een beetje geluk hebben wij ook de wind mee.

Bij het instappunt is niet al te veel parkeer gelegenheid dus wij starten al vroeg. Het opladen begint om 7.45 en ik wil om 8.30 vertrekken naar het instappunt: Zijdeweg in Bleskensgraaf. Het is ongeveer een halfuurtje rijden en wij kunnen dan rond 9.30 starten met de tocht.

De tocht is ongeveer 16 km lang en halverwege is de pauze gepland te midden van de molens van Kinderdijk. Neem afhankelijk het weer voldoende warme kleding mee en een anorak voor als het slechter weer is. Een spatzeil is handig, maar niet direct noodzakelijk. Een zwemvest is altijd aan te bevelen.  Daarnaast lunch, snack, warm drinken en droge kleding voor als je omgaat of nat bent geworden van het peddelen. Afhankelijk van de samenstelling van de groep wordt het tempo bepaald en als het nodig is kan onderweg nog een tussenstop of drijfpauze worden ingelast.

Aanmelden kan via het contactformulier: Toertocht Kinderdijk (Otto)